Visoki upravni sud Republike Hrvatske - Izbor iz prakse

Osim objave odluka Visokog upravnog suda RH, na internetskim stranicama Državne komisije, u dijelu koji se odnosi na Stručnu Službu za praćenje prakse i postupanje u sudskim postupcima, može se pronaći pregled dosadašnje prakse Visokog upravnog suda RH u odnosu na ZJN 2016, po pravnim institutima i kategorijama. 

Nađite ulinkan pregled niže:


Izbor iz prakse Visokog upravnog suda RH

Zakon o javnoj nabavi

Postupovne pretpostavke

Primjena materijalnog prava

Postupanje po službenoj dužnosti

Troškovi žalbenog postupka

Zakon o općem upravnom postupku

Izreka Rješenja

Prijedlog za povrat u prijašnje stanje

Zakon o upravnim sporovima

Procesne odluke

Trošak upravnog spora

Zakon o koncesijama

Primjena mjerodavnog propisa


Podsjetimo se, Visoki upravni sud RH je od 13. veljače 2019. nastavio postupke u kojima je bio određen zastoj radi ocjene ustavnosti članka 434. stavka 3. i 4. i članka 435. ZJN 2016.


Ustavni sud Republike Hrvatske je odlukom broj U-I-2911/2017 od 5. veljače 2019. godine odbio zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom članaka 434. i 435. Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine broj 120/16). Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske (link).


Sukladno odredbama članka 434. ZJN 2016 pravna zaštita protiv odluka Državne komisije osigurana je kroz mogućnost pokretanja upravnog spora pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske (stavak 1.). Rok za podnošenje tužbe počinje teći istekom roka od osam dana od dana javne objave odluke na internetskim stranicama Državna komisije (stavak 2.). Odluka u upravnom sporu donijet će će se u roku od 30 dana od dana podnošenja uredne tužbe (stavak 3.). Ako Visoki upravni sud Republike Hrvatske poništi odluku Državne komisije, svojom će presudom odlučiti i o žalbi u postupku javne nabave (stavak 4.). Odluku u upravnom sporu Državna komisija će objaviti na svojim internetskim stranicama bez anonimizacije. (stavak 5.)


IZVOR: Dkom.hr

Ne propustite saznati više na usavršavanju - klik na prijavu!